Új WordPress telepítés után a legfontosabb pluginek + legszükségesebb eszközök listája

Új WordPress telepítés után a legfontosabb pluginek + legszükségesebb eszközök listája

Top 10. legfontosabb WordPress plugin + alap eszköz + kezdeti beállítás és teendő friss, új WordPress telepítés után:

A most következő teendő lista feltételezi, hogy már feltelepítetted a WordPresst azaz:
Futtattál egy automata fél perces WordPress telepítő varázslót a tárhelyed (pl. Cpanel) felületéről, VAGY:
– manuálisan létrehoztál a tárhelyed amin felületéről egy adatbázist és egy adatbázis felhasználót és a felhasználót össze is kapcsoltad az adatbázissal minden joggal
– egy frissen letöltött wordpress csomagot a wordpress.org-ról letöltöttél, kicsomagoltál és a fileokat felmásoltad a tárhelyed kívánt mappájába
– majd futtattad a wordpressbe beépített telepítőt a www.TeOldalad.hu/WordPressMappád/ -ról
Mindezek után következik csak eme legfontosabb pluginek és beállítások listája az új WordPress telepítés után: (mindamellett persze, hogy egy jó sablont is felraktál):

leghasznosabb legfontosabb legalapvetőbb wordpress plugin pluginok pluginek


1.:
HTTP -> HTTPS:

SSL biztonsági tanúsítvány (ingyenes és automatán jár a cpanel felülettel rendelkező tárhelyekhez) a biztonságos kapcsolathoz és a böngészők zöld lakatjához és”biztonságos webhely” kiírásához az URL bal oldalán a “nem biztonságos” helyett. Ehhez infók és konkrét teendők pl. itt: whynopadlock.com


2.:
WordPress alap beállítások:

– Csekkold, hogy a legfrissebb verziód van-e, legalább pl. WordPress 5.1.X = Gutenberg verzió az új “blokk építővel”
– Csekkold, hogy van-e leglább egy “twenty nineteen” sablonod ami kompatibilis az 5-ös wordpressel vagy telepíts fel egy tetszőleges kompatibiliset, aktiváld és szabd személyre a megjelenéts -> testreszabással.
Állítsd be az alap beállításokat a “beállítások” = “settings” és a “megjelenés” = “appearance” menükkel mint pl.:
– Nyelv
– Dátum és idő formátum
– Én mindig letörlöm a totál fölösleges “hello dolly” plugint
– “Közvetlen hivatkozások” = “Permalinks” = bejegyzés link létrehozási módszerek
– A sablonod beállításai a “Megjelenés” = “Appearance” -> Testreszabás” = “customize” alatt (ha raktál fel új sablont)
– Kategória URL csonkítás: erre eme plugint használom:


3.:
A /Category/ kivétele a WordPress kategória linkek URLjeiből
remove category url wordpress plugin

Erre a “Remove Category URL” plugint használom. Telepít. Aktivál. Kész.


4.:
Használj mindig csak kategóriákat a címkék helyett!
wordpress legfontosabb legszükségesebb leghasznosabb beállításai

Mi a különbség a kategóriák és címkék között? (category vs. tags) Ezt én anno részletesen és kimerítően átböngésztem és részletesen áttanulmányoztam és a lényeg, hogy ezért SOHA SEHOL NEM HASZNÁLOK CÍMKÉKET (azaz “tag”-eket) annak ellenére, hogy sokan erre-arra ajánlják őket, mert a többség csak filózgat, hogy elméletileg, meg “szépérzék funkció ügyileg” hogy lenne a jó ahelyett, hogy megnéznék ténylegesen programozás ügyileg, hogy technikailag ténylegesen mi a különbség. Én megnéztem, és lényegében technikailag a kategóriák nem pusztán képesek szó szerint mindenre, amire a címkék, de azoknál ráadásul messze sokkal de sokkal többet is tudnak (pl. a kategóriáknak lehetnek alkategóriái, a címkéknek nem, vagy pl. egyes pluginek, widgetek csak kategóriákkal kombinálhatók, stb.), és természetesen semmi hátrányuk nincs a címkékhez képest a wordpress kategóriáknak akkor se ha több tucat kategóriába raksz minden posztot. Tehát akkor is csak és kizárólag a kategóriákat ajánlom ha több mint 100 kategóriád van (mint nekem egyes honlapjaimon). Arról nem is beszélve, hogy ha két felé szeded őket címkékre és kategóriákra akkor később kb. sehogy sem fogod tudni összekombinálni vagy rendesen elrendezni őket ha rájössz hogy mégiscsak pl. egy címke+kategória-felhőbe vagy egy menübe akarod pakolni őket pl. összevegyítve de mégis pl. abc sorrendben. Persze lehet automatán pluginnel minden címkét kategóriává alakítani, de ha később jönnél rá pl. hogy egy címke valójában már egy alkategóriának felel meg (mert annyi cikked gyűlt alá) akkor szintén szarakodhatsz elűlről egyesével végigpepecselve minden cikked végnézve és  újrakategorizálva, tehát szerintem jobb ha már az elejétől kezdve hanyagolod a címkéket. Ez nekem is megspórolt volna jópár óra időpazarlást.


5.:
Better search replace” ingyenes plugin a WordPress adatbázisban való tömeges cserékhez
better search and replace wordpress plugin

Például van 1 kép rengeteg bejegyzésedben aminek a http://képURL.jpg linkjét le akarod cserélni egy másik kép httpS://másikKép.png -jére, ráadásul tömegesen, egyszerre mind a 60ezer helyen az adatbázisban. Az ilyesmire tökéletes eme ingyenes plugin, mert az összes poszt, bejegyzés, komment, oldal és URL is mind az adatbázisban tárolódik. Ráadásul eme plugin képes az adatbázis egyedi szöveg / karakterszám indexeket is kezelni (azaz támogatja a sorszámozott / felszámozott tömböket és objelkumokat is = “support serialized arrays and objects”) tehát messze sokkal célszerűbb mint manuálisan szerkeszteni az adatbázis, mert amúgy hiába írnál át egy linket egy másikra, lehet nem működne ha a karakterszámot is nem módosítod megfelelően. Eme ingyenes plugin viszont pikpakk egyszerűen megold mindent helyetted automatán.


6.:
Real-Time Find and Replace” ingyenes plugin az oldalakon való szövegcserékhez
real time find and replace wordpress plugin

A fentivel ellentétben ez nem az adatbázisban cserél. Soha semmit nem módosít se az adatbázisban, se a fileokban. Hanem megvárja, amíg a wordpress elkészül minden kimenettel és csak a végső adatfolyam kimeneten módosít minden wordpress legenerálás UTÁN, de még az ELŐTT, hogy az adatokat a felhasználó böngészőjének továbbítaná. Nagyon hasznos pl. szövegek lefordítására külföldi sablonokból, gombok feliratának, “módosíthattlan” láblécek módosítására, stb. Ráadásul a frissítésekkor sem vész el a cserélendő cucc.
E plugin a címben linkelve, de van egy másik hasonló plugin is a “Say What”.


7.:
Yoast SEO” ingyenes plugin
yoast seo wordpress plugin

Kulcsszó, google, facebook és keresőoptimalizáláshoz. Van fizetős pro verziója is, de a legtöbb oldalhoz az ingyenes is messze bőven elég. S persze ne felejtsd el bekonfigurálni mint pl. a google webmaster toolsal összekötést vagy pl. én a cikkek alapértelmezett SEO címéhez csak a bejegyzés főcímét hagyom meg.


8.:
A WordPress üres sorok (<p> és <br> tagok) eltűntetésének + fölösleges beillesztésének problémájának megoldása
tinyMCE advanced wordpress plugin

Ha te is tapasztaltál ilyet vagy új html kódrészleteket ágyaznál be pl. új cikkekként akkor nagyon fontos eme téma. Az újabb WordPress verziók sajna újabban olyan okosak lettek, hogy néha önkényesen kitalálják, hogy melyik üres sor fölösleges és melyik hiányzik (azaz a P és BR tagokat ki és beszúrja még a html kód szerkesztőben is), hiába használod a kódszerkesztőt akkor is. Sokféle megoldás található odakinn erre, de nekem az alábbi 5 megoldás együttes alkalmazása működött:

  • Használd a Tiny MCE Advanced plugint. Ingyenes. Ez a wordpress hivatalos szövegszerkesztőjének/bejegyzés szerkesztőjének a hivatalos pro verziója. A beállítások -> Tiny MCE alatt konfiguráld, hogy ne módosítsa a sorokat, br és p tagokat (ha bepipálod mindkét “Keep paragraph tags”-ot akkor lehet, hogy ez fölöslegessé tesz egyebeket eme listából). Sok másra is jó pl. szöveg méretezéshez, keresés és csere, stb.
  • A legjobbfelső 3-pont ikon legördülő menüjében lévő kód szerkesztő helyett használd a vizuális szerkesztő (Tiny MCE) egyéni blokkjainak a kód szerkesztőjét ha közvetlenül a html kódot akarod szerkeszteni!
  • A Shift-Enter helyett mindig használj sima natúr Entert HA nem csupán 1 sortörést hanem több új üres sort szeretnél.
  • A TeWordPressFőMappád/wp-content/themes/ATeSablonod/functions.php filejába add hozzá eme sort: remove_filter (‘the_content’, ‘wpautop’);
    Ez meggátolja a wordpresst, hogy önkényesen beszúrjon üres sorokat azaz pl. <br> vagy <p> tagokat / paragrafusokat (ezt sajna minden sablon frissítés után is várhatóan be kell szúrnod!!)
  • HTML kód szerkesztőben az összes <br> vagy <br/> vagy <br /> tag helyett használj <br class=””> ! És a <p> tagok helyett is <p class=””> -eket. Ez meggátolja a wordpresst attól, hogy kivegye őket.
    Bővebb infó a br + p tagokról angolul pl. itt.


9.:
Google Analytics

A google analytics vagy egyéb külső látogatottságmérőt és statisztika kimutatókat preferálom mert a wordpressbe beépítettek (pl. pluginek) a hosszútávú statisztika gyűjtéssel hamar megehetik az SSD tárhelyem jó részét.


10.:
Facebook + Youtube App ID-k a kommentek szerkesztésének admin jogához

Ha a sablonod támogatja az efféle külső applikációkat pl. facebook kommentelési lehetőséghez a bejegyzéseidnél akkor ha a kommenteket admin joggal szerkeszteni, moderálni is tudni akarod, akkor ehhez szükséges az APP id a sablonod beállításainál (pl. megjelenés -> testreszabás ) és a megjelenés -> Social API Keys alatt is (pl. a youtube apihoz).+ BÓNUSZ:
Ezek voltak a top legfontosabb, legszükségesebb WordPress pluginek új wordpress telepítésekhez, amelyeket én magam is használok, eme weboldalhoz is. Így ha bármivel bővülne később eme hasznos eszközök listája, akkor nyílván itt fogom frissíteni, hogy később számomra is egyszerű tömör útmutató maradjon bármely későbbi újonnan létrehozott WordPress weboldalamhoz. Tehát nemsoká hamarosan hozzá fogok adni én is pl.:
– Biztonsági plugin mint pl.: iThemes Security vagy Jetpack https://woocommerce.com/products/jetpack/
– Gyorsító plugin mint pl. WProcket
S később talán ezen plugineket is felrakom ide-oda:
– Elementor
– Divi

+ FOLYAMATOS teendő lista:

– FRISSÍTÉS:

Mindig az alábbi sorrendben végezd el a frissítéseket a hibák elkerülése végett: Először mindig a kisebb részek fissítésével kell kezdeni, haladva a nagyobbak felé, tehát: 1. kiegészítők (= plugin kiegészítők) -> 2. pluginok (+ sablonok pluginjai) -> 3. Sablonok -> 4. WordPress

– BIZTONSÁGI MENTÉSEK:

Rendszeresen az összes FTP fileról és a WordPress adatbázisról is. Ehhez a cpanel varázslója tökéletes.Wordpress webáruház plugin

+ CSAK WEBÁRUHÁZAKHOZ:

– Storefront sablon Woocommerce 5.0-ás wordpresshez
– Woocommerce core plugin, FREE
– Woocommerce products blocks plugin, FREE
– “Storefront Footer Text” Plugin ( %current_year% and %copy% is working in footer )

+ WooCommerce kezdőknek: https://docs.woocommerce.com/?utm_source=setupwizard&utm_medium=product&utm_content=videos&utm_campaign=woocommerceplugin
+ https://docs.woocommerce.com/documentation/plugins/woocommerce/getting-started/?utm_source=setupwizard&utm_medium=product&utm_content=docs&utm_campaign=woocommerceplugin

+ FREE hamburger egyszerű menü –> “Storefront Mega Menu” plugin vagy QuadMenü plugin

– Storefront Powerpack https://woocommerce.com/products/storefront-powerpack/ 59$

– Storefront Extensions bundle https://woocommerce.com/products/storefront-extensions-bundle/ – all the tools you need to customize your WooCommerce store design.
– Billingo plugin automata számlázáshoz meg az itthoni rendszerekkel (pl. automata postázással is összeköthető [pl. webshippy.com ] s itthon is többnyire ezt használják a wordpress woocommerce webáruházak, pl. Görög Ádám is ezt javasolja a “legendásan tahó leszarós” számlázz.hu helyett is)

 

 

 

E cikk írásának időpontja: 2019. 05. 06.
Utolsó frissítés időpontja: 2019. 05. 09.
Utolsó frissítés mértéke 1-10-es skálán: 1
Kategóriák:

Szólj hozzá!:

Wordpress (0)
Disqus ( )